Hallux valgus.

De 'Hallux valgus' ( vert. Hallux= grote teen- valgus= afbuigend van de middenlijn van de voet), is een pijnlijke aandoening.Een brede voorvoet, en vaak iets te smalle schoenen, verzorgen druk en wrijving op het gewricht van de grote teen.

Bovenop het grote teengewricht zit een slijmbeurs, een zakje gevuld met smeervocht. Door de druk en wrijving kan niet alleen de huid geïrriteerd, maar ook de slijmbeurs- en het onderliggend bot. Zo'n ontsteking op het gewricht, die gepaard gaat met roodheid en zwelling heet een 'Bunion'.

Het ontstoken beenvlies zal na de ontsteking zich omzetten in een dun laagje extra kraakbeen. Dit vindt ook plaats in het gewricht. En als de ontsteking zich op gezette tijden herhaalt, zal hierdoor het gewricht op termijn steeds dikker - minder bewegelijk- en helemaal stijf kunnen worden. (Hallux rigidus)
Dit laatste heeft grote gevolgen voor de afwikkelingsmogelijkheden van de voet.

Behandeling.

Aanvankelijk kan geprobeerd worden de bunion drukvrij te leggen door middel van een teen-orthese, en ruim(er)e schoenen.
Als dit niet het gewenste resultaat geeft, wacht onvermijdelijk een operatieve ingreep.

Voor de behandeling van likdoorns, en/of vervaardiging van ortheses kunt u in uw regio het beste contact opnemen met een:

PodotherapeutPraktijkwijzer Podotherapeut
Medisch pedicure Medisch pedicure praktijkwijzer