Een hielspoor, hoe ontstaat- en hoe herken je het.

Een hielspoor is een benige uitwas (doornvormige verkalking) onder het hielbeen. Het is een vervelend, hardnekkig en pijnlijk verschijnsel.
Tijdens lopen en staan is een hielspoor pijnlijk duidelijk aanwezig, en bij onderzoek met plaatselijke druk wordt een scherpe pijn ervaren.In de pees zit een benige uitwas die de klachten veroorzaakt ( zie de foto hiernaast). Deze uitwas is het gevolg van de ontstekingen (Fasciïtis plantaris) die daar in het verleden plaats hebben gevonden.

Fasciïtis plantaris.

Fasciïtis plantaris ( peesplaatontsteking) is een pijnlijke plek onder de hiel. Dit is de plaats waar een sterke bindweefselplaat, de fascia plantaris, onder de voet aanhecht. Als deze aanhechting geïrriteerd en ontstoken raakt, spreekt men van fasciïtis plantaris, en deze is vaak de voorloper van een later ontstaan hielspoor.
De fascia (peesplaat) plantaris (zoolzijde) is een structuur die loopt vanaf de voorkant van het hielbeen tot aan de bal van de voet (onder andere voor het in stand houden/ondersteuning van de lengteboog van de voet).

Shockwave therapie.

Shockwave therapie is een behandelmethode die in de laatste jaren door fysiotherapeuten veelvuldig gebruikt wordt voor voor hardnekkige blessures, en ook om een hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen. Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal ShockWave Therapie).

Shockwave therapie is gebaseerd op geluidsgolven die met een soort stift of bol direct gericht worden op de plek van het hielspoor. Deze geluidsgolven prikkelen het aangetaste peesweefsel, waardoor een genezingsreactie in beweging gezet kan worden.Als de behandeling succes heeft zijn meestal niet meer dan 4-6 behandelingen nodig.
De behandeling kan vrij pijnlijk zijn, maar kan aangepast worden naar de pijngrens van de patiënt.

Bron:www.hielspoorinfo.nl

De behandeling.
Rust is allereerst belangrijk. Wandelen en hardlopen moeten tot een minimum beperkt worden. Het dragen van goed schoeisel is zeer belangrijk.
Een hielspoor kan pijnvrij gemaakt worden door het dragen van zooltjes die het hielspoor drukvrij leggen. Er zit soms een opening in hielgedeelte van de zool op de plaats waar het hielspoor drukt. Ook zullen de zooltjes de stand van de voeten corrigeren, en waar nodig ondersteunen, zodat de hielspoor zo min mogelijk belast wordt.
Soms is een confectiehieltje met een uitsparing in de hiel een oplossing, zie foto.


Voor onderzoek naar- en behandeling van een hielspoor in uw regio, mede afhankelijk van uw zorgverzekeraar, kunt u het beste contact opnemen met behandelaars uit de volgende beroepsgroepen:

PodotherapeutPraktijkwijzer Podotherapeut
RegisterpodoloogPraktijkwijzer Registerpodoloog