Proprioceptieve zolen naar Dr. Bourdiol.

Het was de Franse neuroloog Dr. Bourdiol, die de proprioceptieve zolen ontwikkelde. Het betreft hier slechts enkele millimeters dikke zooltjes, waarin dunne drukpunten geplaatst zijn. Deze drukpunten activeren in de voetzool aanwezige zenuwen, die op hun beurt spieren elders in het lichaam in beweging zetten, waardoor langs deze weg de lichaamshouding beïnvloed wordt.
In de meeste gevallen worden deze zooltjes toegepast bij mensen met rugklachten. Daar het hele bewegingsapparaat met elkaar samenhangt, zullen ook andere fysieke bezwaren ( bij voeten - knieen - schouders en nek) langs deze weg behandelt kunnen worden.

Voor degene die zich meer wil verdiepen in de technische achtergronden c.q. werking van het proprioceptieve systeem, staat hieronder het artikel dat destijds verscheen in het 'Nederlands Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde'.

Bestand: Artikel Boudiol - _Podokinesiologie.pdf

Voor onderzoek naar de noodzaak- en het aanmeten van Proprioceptieve zolen in uw regio kunt u - (afhankelijk van de voorwaarden van uw ziektekostenverzekeraar) het beste contact opnemen met behandelaars uit de volgende beroepsgroep:

Podoposturaal therapeut Praktijkwijzer Podoposturaal therapeut

• Soms hebben ook andere behandelaars uit de 'podoberoepen' zich (mede) gespecialiseerd in Proprioceptieve inzichten/technieken, en verzorgen om die reden ook Proprioceptieve zolen. Informeer daarom vooraf wat de mogelijkheden zijn.