Schimmelnagel. ( onychomycose)

Hoe herken je de schimmelnagel.

We spreken over een hardnekkige aandoening waarbij de nagel aangetast wordt door een huidschimmel. De nagel(s) worden brokkelig van stuctuur, en krijgen een geel-bruine kleur.
Doordat de nagelplaat van onderen door de opeenhoping van schimmels opgeduwd wordt, lijkt hij vaak dikker dan dat hij in werkelijkheid is. In sommige gevallen kan de nagel langzaam los gaan raken.

De oorzaak:
Het ontstaan van voet- of nagelschimmel kan liggen in een besmette badkamer-, sauna- of zwembadvloer, maar schimmel gedijt het beste in warme vochtige gebieden, bijvoorbeeld in nauwe schoenen.

De (mogelijke) voorbehandeling.

De onderstaande foto's laten de voorbereidingen zien van een mogelijke voorbehandeling van de schimmelnagel.

Om een zo schoon mogelijk nagelbed te krijgen, wordt Salicylzalf (30%) in een huidbeschermende pakking aangebracht, en blijft daar meestal een drietal dagen zitten. De pakking mag niet nat worden.
Na deze (drie) dagen, worden de pakking en de zalf verwijderd, en de zieke, zacht(er) geworden zieke nageldelen kunnen maximaal verwijderd worden.
Hierna volgt een periode waarin dagelijks tinctuur op het nagelbed, en de restanten nagel worden aangebracht.

De behandeling.
De schimmelnagel kan locaal behandeld worden met een tinctuur, waarbij niet vergeten moet worden om de schoenen van binnen met ontsmettend poeder te behandelen.
Het probleem kan ook 'van binnenuit' behandeld worden via medicijnen, zoals itraconazol of terbinafine. Natuurlijk gaat een bezoek aan de huisarts vooraf.
De gehele behandeling kan enkele maanden in beslag nemen.

Een schimmelnagel voorkomen.

• Als u een vochtige ruimte, zwembad of sauna gaat bezoeken, vergeet dan niet om slippers of open schoenen te dragen.
• Maak zoveel mogelijk gebruik van wollen- of katoenen sokken
• Voettranspiratie kan mede de bron van infectie zijn. Strakke schoenen en laarzen kunnen daarom mede een oorzaak zijn.
• Droog na zwemmen of baden de voeten zorgvuldig af, vooral ook tussen de tenen.


Een kunstnagel.
Nooit mag uit esthetisch oogpunt de schimmelnagel met een kunstnagel worden afgedekt. Hierdoor ontstaat een afsluiting met gevolg dat het onder de nagel gaat broeien.

Voetschimmel.

Voetschimmel ontstaat net als de besproken schimmelnagel in vochtige omstandigheden.
Voor voetschimmel gelden dan ook dezelfde waarschuwingen en behandeladviezen.

Probeer niet eerst zelf via allerlei thuismiddeltjes een oplossing te vinden, maar ga eerst naar uw huisarts. De meest doeltreffende start voor genezing.

Voor onderzoek naar- en behandeling van een schimmelnagel in uw regio kunt u, na overleg met uw huisarts, het beste contact opnemen met behandelaars uit de volgende beroepsgroepen:
Podotherapeut Praktijkwijzer Podotherapeut)
Medisch pedicure Medisch pedicure praktijkwijzer)