Sportzolen.

Wat voor gewone steunzolen belangrijk is, gaat voor sportzolen misschien nog meer op. Het betreft de onmisbare samenwerking tussen de sportschoen en de sportzool.

Pronatie en supinatie, hoe zit dat eigenlijk.

Pronatie is het oplichten van de buitenkant van de voet, en Supinatie is het oplichten van de binnenkant (zie foto) van de voet.
Beide verschijnselen doen zich voor als gevolg van de voet- beenstand en of lichaamshouding. Soms proneert de linker- en supineert de andere voet, en wordt het lastig een confectie oplossing te vinden.

Er wordt vaak een overwaarde toegekend aan de mogelijkheden en/of werking van de sportzolen of sportschoenen, en soms aan allebei tegelijk.
De plaatsing van harde- of zachte(re) materialen in de zool van de sportschoen zouden blessures moeten laten verdwijnen of minstens voorkomen (als je de folder geloven mag).
Het is waar dat er corrigerende, drukontlastende en drukverdelende werking van schoen/zolen uit kan gaan.
Bepalend voor het succes van de nieuwe aankoop is dat het advies van een behandelaar- en of schoenleverancier rekening hield met voet-beenstand en lichaamshouding.
De (liefst veel) gedragen oude sportschoenen en sportzolen spreken hun eigen taal, en kunnen waardevolle aanwijzingen geven voor dat overgegaan wordt tot de aankoop van (veelal kostbare) schoenen en zolen.

Voor onderzoek en advies bij de aanschaf van sportzolen en/of sportschoenen in uw regio kunt u het beste contact opnemen met behandelaars uit de volgende beroepsgroepen:

Podotherapeut Praktijkwijzer Podotherapeut
Registerpodoloog Praktijkwijzer Registerpodoloog