Ingegroeide teennagel.

Vooral de nagel van de grote teen wil nog wel eens ingroeien, wat veel pijn en narigheid geeft.
De oorzaak kan door verkeerd knippen, maar ook door spontane vormveranderingen ontstaan.

De behandeling van de ingegroeide teennagel vindt meestal plaats via een z.g. nagelbeugel (orthonyxie). De vorm en kwaliteit van de nagel bepaalt of deze wijze van behandeling mogelijk is.
Doordat de beugel zodanig gevormd is dat er beiderzijds spanning op de zijkanten van de nagel wordt uitgeoefend, wordt de nagel aan beide kanten enigszins opgelicht.
Op het krulletje (vorm omega) wordt vaak wat kunsthars aangebracht, om het verschuiven van de beugel te voorkomen.
Doordat de nagel groeit, zal als dat gewenst lijkt te zijn, de nagelbeugel van tijd tot tijd wat opgeschoven moeten worden.


Nog enkel andere behandelingsmethodes:

Als een nagelbeugel niet mogelijk- of het gewenste resultaat niet kan geven, wordt ook wel de 'wig-techniek' toegepast.
Hierbij wordt eerst een dun kunststof wigje onder de ingroeiende nagel geschoven. De nagelplaat wordt vervolgens met dunne streepjes ingefraisd, waarna de nagel met het wigje wordt afgedekt met acryl(kunsthars).

Als de nagel (samen met de kunstnagel) naar voren schuift, wordt de nagel aan de voorkant afgeschuurd, en aan de achterkant met kunsthars bijgevuld. Dit gebeurd net zo vaak, totdat het wigje volledig is uitgegroeid.

Zowel de cliënt en/of patiënt kan allergisch zijn voor acrylaten. Het is dan verstandiger gebruik te maken van een ander materiaal (gel).
Ook voor sommige sporters (b.v. voetballers) is deze methode minder geschikt, omdat de acrylnagel bij een flinke schop af zou kunnen scheuren.


Nog twee voorbeelden van nagelcorrectie.

Tot slot nog twee mogelijkheden om de ingroeiende teennagel te corrigeren.
Alle op deze pagina afgebeelde correctiemogelijkheden staan in principe de voetspecialist ter beschikking, en zullen afhankelijk van de situatie en op advies van de behandelaar toegepast kunnen worden.

Voor onderzoek naar- en behandeling van een ingegroeide teennagel in uw regio kunt u , mede afhankelijk van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar, het beste contact opnemen met behandelaars uit de volgende beroepsgroepen:

Podotherapeut Praktijkwijzer Podotherapeut
Medisch pedicure Medisch pedicure praktijkwijzer)